Stavba jezírka obecně

Dřív než začnete s výkopem nového jezírka, je dobré se zamyslet, jak chcete jezírko využívat. Můžete se v něm jen koupat, můžete při koupání plavat mezi svými rybami, využít ho pouze pro chov Koi kaprů a jiných ryb nebo doplnit vaši zahradu o vodní plochu pouze okrasnou s lekníny a bujnou vegetací. Každé jezírko a jeho využití má svá specifika, která je nutné respektovat při jeho stavbě. Vysvětlíme vám základní rozdíly, a proč se držet osvědčených postupů.

Jaký je rozdíl mezi koupacím jezírkem a jezírkem pro ryby?

Zásadní rozdíl není žádný, pouze v koupacím jezírku je z bezpečnostních důvodů nutné mít čerpadlo namontováno nasucho tj. buď v šachtě nebo tak, aby neleželo ve vodě. Jedná se o stejné pravidlo, jako u bazénů, pokud by došlo k poškození čerpadla nebo přívodního kabelu a selhal by i proudový chránič, hrozí úraz elektrickým proudem. To, jestli jsou v jezírku ryby nebo ne, záleží jen na majiteli, avšak větší počet ryb více zatěžuje filtrační systém a je nutné zvolit výkonnější filtraci.

Montáž jezírkových čerpadel nasucho je výhodná pro všechny druhy jezírek z několika důvodů:

  • při poruše jde čerpadlo snadno z šachty demontovat, vyčistit
  • čerpadlo nenasává tolik hrubých nečistot, a tím mu prodlužujete životnost
  • nehrozí úraz elektřinou
  • čerpadlo i kabely nejsou v jezírku vidět

Velikost jezírka a umístění

Při rozhodování jak velké bude vaše jezírko, je nutné myslet na to, že čím je větší, tím větší budou nejen pořizovací náklady, ale také ty provozní. Stoupne nejen účet za elektřinu, ale i za provoz čerpadel popř. UV lamp a bakteriálních násad a přípravků na potlačení řas. Zanedbatelná není ani spotřeba vody. Přestože platí, že jezírka nad 100 m3 nejsou tak choulostivá na výkyv teplot a vodní prostředí je v nich stabilnější, z ekonomických důvodů a z důvodu zvládnutí filtračního procesu je nejvhodnější volit velikost mezi 20 až 50 m3. Pokud jde o umístění jezírka přímo na pozemku, snažíme se vyhnout místům, která jsou na přímém slunci. Nemáme-li jinou možnost, můžeme si pomoct vysazením stromů okolo jezírka, vyššími druhy pobřežních rostlin. Názor, že v blízkosti jezírka nemají být větší stromy, je mylný. Naopak vzrostlé stromy jsou ozdobou zahrady, vytvářejí stín a tak, jako velké kameny, zásadně přispívají  k přirozenému začlenění vodní plochy do vaší zahrady. Samozřejmě je nutné v těchto případech vhodně přizpůsobit filtraci z důvodu většího spadu listí nebo jehličí.

Hloubka vody by se měla pohybovat od cca 1 m u přítoku do jezírka až po 2 m a více v nejhlubším místě u sání. Správně vyspádované dno zajistí samovolný pohyb nečistot k dnové vpusti. Nebrání-li v tom složení terénu, je vhodné se dostat v nejhlubším místě až na tři metry, což vytvoří výborné podmínky pro zimování ryb, zajistí teplotní stabilitu vody a využijeme ji i u koupacích jezírek.

 

Nejčastější omyly a mýty, které se dozvíte o zahradních jezírkách

Zde bychom rádi opravili nesprávné informace někdy doslova bláboly, se kterými se denně setkáváme při kontaktu s našimi zákazníky. Někdy se hodně pobavíme radami kolegů z neodborných prodejen a supermarketů.

Zadání stavby jezírka
Nejvýhodnější a nejpohodlnější je zahrnout stavbu jezírka do poptávky na vytvoření zahrady. Tento požadavek je velmi častý a má v našem seznamu omylů a mýtů pomyslné číslo 1. 
Firem, které se věnují realizaci zahrad je velké množství a bohužel většina v nich se ve stavbě a fungování jezírka vůbec nevyzná. Tím, že spojíte vybudování jezírka s vytvořením zahrady, vlastně přinutíte zahradnickou firmu, která stojí o Vaši zakázku, dělat něco, na co není vybavena technikou ani znalostmi. Taková firma, aby o zakázku nepřišla, pochopitelně souhlasí i se stavbou jezírka. Vy, jako laik, většinou nepoznáte, že realizace Vašeho klenotu probíhá způsobem, kterým se jezírka stavěla před 40 lety nebo ještě horším. 
Dalším důvodem, proč jezírko do realizace zahrady nezahrnovat, je finanční rozpočet. Částka, kterou můžete investovat do úpravy okolí domu, bude zahradní firmou zcela pochopitelně využita na to, čemu rozumí a z čeho má největší zisk, totiž na tvorbu zahrady. Potřebná část financí na zbudování a technologii zahradního jezírka pak zůstane, z důvodu chybějících znalostí a také menšího zisku, nedostatečná. 
Se stavbou jezírka se proto vždy doporučujeme obrátit na odbornou firmu a nikdy ji nezahrnovat do poptávky na vytvoření zahrady. 

Samočisticí jezírko, regenerační štěrkové zóny, čistící rostliny
Bohužel, toto přírodní „perpetum mobile“ na vaší zahradě funguje pouze omezenou dobu nebo vůbec. Dobře je to vidět na rybnících a vodních nádržích, které jsou založeny na spodní vodě a nejsou vyizolované z fólií. Jen opravdu velmi výjimečně je najdeme v přírodě s průzračnou vodou. U jezírek, kde je použití fólie naprosto nezbytné je čistá voda zajištěna pomocí filtračního systému, který musí být správně navržen.

Externí filtry se často obchází zbudováním tzv. štěrkové regenerační zóny, která funguje stejně, jako filtrace. Rozdíl mezi těmito dvěma způsoby je v nemožnosti čištění této štěrkové vrstvy. A právě čištění se stává po několika málo letech u štěrkových zón s často mnoha tunami štěrku neřešitelným problémem. Musíme si uvědomit, že vrstva jakékoliv filtrační hmoty, přes kterou neproudí voda s živinami pro bakterie je z hlediska filtrace zcela nefunkční. Aby tuto filtraci bylo možné čistit, nezbývá nic jiného, než štěrk vybagrovat a nahradit novým, což lze ručně udělat jen stěží a použití těžké techniky v dokončené zahradě, kdy se vegetace kolem hotového jezírka začíná konečně rozrůstat, není dobrým řešením. Dalším způsobem je také proplach štěrků soustavou trubek se silným čerpadlem, s čímž však musíme počítat již před výstavbou jezírka. Předem ji do štěrků složitě zabudovat a po dvou, až třech letech pak jen doufat, že vše bude řádně fungovat. Zanášení štěrků nečistotami většinou po krátké době způsobí ucpání soustavy trubek.

Ačkoliv se musíme přiznat, že opravy těchto samočisticích jezírek nás docela slušně živí a rádi je děláme, doporučujeme se těmto drahým experimentům vyhnout.

Kořenová čistírna
I v případě, že je správně provedená, opět dobře funguje pouze omezenou dobu. Proudící voda s nečistotami zanáší vrstvu štěrku, čistička přestává fungovat a nastává problém s výměnou nebo propláchnutím štěrku.


Čištění pomocí rostlinných zón
Každá rostlina napomáhá čištění vody tím, že odebírá z vody živiny a čím méně živin, tím méně řas. Problém je v tom, že i když máte okraje jezírka hustě zarostlé bahenními rostlinami, ty absolutně nestačí odčerpávat ohromné množství živin, a tím nahradit správně fungující filtraci. Potíž je i s vegetační dobou rostlin, protože po zhruba šesti měsících, kdy rostliny naplno „pracují“, přichází šest měsíců odpočinku, během kterých naopak odumřelé listy a stonky ve vodě zahnívají a zhoršují její kvalitu. Rostlinné čištění také nelze jednoduše na jaře spustit a na podzim vypnout. Během rozrůstání a zatahování, rostliny spotřebovávají opět jen omezené množství živin.

Nedá se tedy říct, že by tyto systémy čištění vody vůbec nefungovaly, otázkou je ale, jak dlouho. Doba funkčnosti závisí na mnoha faktorech, které nelze ovlivnit.

My proto používáme externí filtry, které mají vícekomorový, mechanicko-biologický systém čištění vody a hlavně se snadno čistí. Tato metoda je vyzkoušená a funguje.

 

Datum poslední revize a doplnění:

14.09.2021

Největší speciálka v ČR a SR, široký výběr

  • většinu zboží máme skladem a doručujeme do 24 hodin
  • jsme silná společnost s vlastními sklady a kapitálem
  • v kamenné prodejně se můžete na vše důkladně podívat a ihned odvézt
  • profesionální obsluha s praxí Vám vždy poradí
  • balné neúčtujeme, poštovné při objednávce nad 1.000 Kč platíme za Vás
  • nejsme vázáni na žádnou značku, nabízíme jen to nejlepší, co je na trhu
  • máme zkušenosti, neprodáváme jen z katalogu
  • komunikujeme se zákazníky při nedostatcích
  • novinky na trhu - sledujeme nejnovější trendy a technologie
  • rychlé vyřízení reklamace
  • poskytujeme servis a náhradní díly
  • jsme průkopníci v oboru, máme tradici
  • recenze na heuréce
  • mnoho referenčních akcí
  • jezírka nás baví