Proč je nutné, co nejpřesněji znát objem Vašeho jezírka?

Objem jezírka - jeden z nejdůležitějších, ale zároveň nejvíce podceňovaných údajů. Přesný objem byste měli vědět, pokud jezírko doma již máte. Představu o objemu, nebo alespoň o přibližné velikosti, musíte mít, i když o stavbě jezírka jen uvažujete. Aby Vám odborná firma mohla poradit a srovnat různé způsoby stavby, navrhnout systém filtrování vody, nutně musí z něčeho vycházet. Nejpřesnější podklad, od kterého se odvíjí poradenství, jak před stavbou jezírka, tak i během celé doby jeho provozu, poskytuje právě objem jezírka.

Co všechno se tedy řídí objemem jezírka?

1) U jezírek do 20 m3 lze vodu z nich nasávat, jak čerpadlem s rozděleným sáním umístěným přímo ve vodě, tak pomocí dnové vpusti, skimmeru 110 mm a čerpadlové šachty. U jezírek větších jak 20 m3 už jednoznačně doporučujeme nasávání vody dnovou vpustí, 110 mm skimmerem a čerpadlovou šachtou. Objem tedy podstatně ovlivňuje způsob nasávání vody z jezírka.

2) Objem jezírka by měl být přečerpaný přes UV lampu a filtr 1x za 2 hodiny. Znamená to, že se objem vydělí 2 a výsledek odpovídá síle čerpadla v m3 za hodinu. Přesný objem je tedy jedním z důležitých faktorů při volbě výkonu čerpadla.

3) Pro výběr správného výkonu UV lampy je rozhodující, zda budou v jezírku ryby nebo ne. Pro jezírka bez ryb se počítají 2 W na 1 m3, pokud však osadíte jezírko rybami, je nutné výkon zvýšit na 3 W na 1 m3. Pro to, abyste zjistili potřebný výkon UV lamp pro dané jezírko, je nezbytné vědět, jestli v něm budou nebo nebudou ryby, ale také objem jezírka, kterým vynásobíte zvolený počet W na 1 m3.

4) Podobně jako se výběr vhodného výkonu UV lamp řídí objemem jezírka, řídí se ním i typ a velikost filtrace. Čím větší bude objem jezírka, tím výkonnější a větší musí být i filtr. Objem tedy ovlivňuje zásadně i čištění vody.

5) Biologická část filtrování vody je založena na činnosti bakterií. Pro zrychlení a zkvalitnění procesu čištění vody je nezbytné přidávat tyto bakterie do filtrace i jezírka. U startovacích bakterií se sice nemusíme bát předávkování, ale k výběru velikosti balení různých výrobců opět potřebujete znát přesný objem Vašeho jezírka.

6) Způsob konstrukce, technika, všechny naše rady a doporučení slouží k tomu, aby zahradní jezírko fungovalo bez používání chemických přípravků. Použití chemie je v provozu jezírka malá prohra, nicméně pokud už to musí být, je nezbytné při aplikaci dodržovat předepsané dávkování přípravků. Nejen dávkování chemie (kterému se lze vyhnout), ale také dávkování soli, přípravků proti vláknité řase nebo například léčiva pro ryby (kterým už se vyhýbá hůře), se řídí objemem vody.

7) Jezírka s rybami bývají často přerybněná. Malé prostředí nezajistí rybám kvalitní podmínky k životu a často se u nich pak projeví různé zdravotní problémy. Jeseterovité ryby vyžadují větší životní prostředí (doporučujeme 10 m3 a více) a ještě náročnější ryby, jako například veslonos, nelze chovat v jezírku menším než 30 m3. Druhy a počty chovaných ryb tedy také závisí na objemu jezírka.

Údaj o objemu Vašeho jezírka je důležitý také z hlediska poradenství. Ať už se chcete zeptat ohledně jezírek na cokoliv, předtím než Vám odpovíme, bude jedna z prvních otázek - A jaký objem má Vaše jezírko?

Způsoby měření objemu jezírka

Nejjednodušší je to u nových jezírek. Lze je snadno poprvé napustit přes vodoměr. Nejlepší voda je z vodovodního řadu, takže pro zjištění objemu jezírka se jednoduše odečte stav vodoměru před a po napuštění. Pokud nemáte možnost napustit jezírko upravenou pitnou vodou stále stejných parametrů a jste nuceni použít vodu ze studny nebo vrtu, tak i v tomto případě existuje možnost přesného změření objemu. Vodoměr je možné si na napouštění půjčit od některé z vodařských firem ve Vašem okolí. Těmto firmám zůstávají vyřazené použité vodoměry z pravidelných výměn, které provádějí. Necejchovaný, ale funkční vodoměr pak jednoduše připojíte na konec hadice s jakoukoliv vodou a po odečtení zjistíte objem jezírka s přesností téměř na 1 litr.

Pro již napuštěná jezírka, u kterých nevíte jejich objem, můžete využít k jejich změření např. odstávky při jejich větším čištění, kdy je nutné vypustit většinu vody. Pokud jste při čištění jezírko nevyčerpali úplně, zbylou vodu přečerpáte do nádob, u kterých znáte jejich objem a vrátíte zpět, nebo zbylou vodu co nejpřesněji propočítáte. Novou vodu dopustíte v obou případech už přes vodoměr.

Laické odhady velikostí jezírek nebo pokusy se k objemu dopočítat měřením jejich částí, bývají velmi nepřesné. Není možné z nich vycházet už jen z důvodu nepravidelných tvarů a profilů zahradních jezírek.

Datum poslední revize a doplnění:

02.09.2020

Největší speciálka v ČR a SR, široký výběr

  • většinu zboží máme skladem a doručujeme do 24 hodin
  • jsme silná společnost s vlastními sklady a kapitálem
  • v kamenné prodejně se můžete na vše důkladně podívat a ihned odvézt
  • profesionální obsluha s praxí Vám vždy poradí
  • balné neúčtujeme, poštovné při objednávce nad 1.000 Kč platíme za Vás
  • nejsme vázáni na žádnou značku, nabízíme jen to nejlepší, co je na trhu
  • máme zkušenosti, neprodáváme jen z katalogu
  • komunikujeme se zákazníky při nedostatcích
  • novinky na trhu - sledujeme nejnovější trendy a technologie
  • rychlé vyřízení reklamace
  • poskytujeme servis a náhradní díly
  • jsme průkopníci v oboru, máme tradici
  • recenze na heuréce
  • mnoho referenčních akcí
  • jezírka nás baví