Corten

Cortenová ocel získává svůj charakteristický a nezaměnitelný voděodolný povrch, který odolává korozi včetně konečné stabilizace jeho barevného odstínu do 3 let od instalace ve venkovním prostředí. Během této doby se na povrchu vytvoří tenká vrstva koroze, která díky složení této oceli zabraňuje další oxidaci. V případě instalace v interiéru však ke vzniku patiny na povrchu dochází velmi pomalu nebo vůbec, v závislosti na podmínkách.

    Údržba:

    • cortenová ocel je korozi odolný materiál, nevyžaduje žádné nátěry 
    • pro čištění cortenu nepoužívejte tlakové čističe (silný proud vody by způsobil odloupnutí ochranné vrstvy, která by se musela vytvářet znovu)
    • používejte houbičku na nádobí

    Instalace:

    • vodní prvky musí být umístěny na pevný, rovný povrch

    Upozornění:

    • většinu zboží dodáváme bez rzi, k vytvoření barevného povrchu dojde do  4 - 5 měsíců
    • broušení materiálu není povoleno
    • výrobky musí být vybaleny bezprostředně po dodání, aby nedošlo ke kondenzaci vlhkosti mezi obalem a výrobkem. To může způsobit skvrny.
    • hodnota pH vody by měla být neutrální, aby nešlo k ovlivnění materiálu
    • tak jako u všech ostatních vodních prvků i zde je bezproblémového chodu a přírodní vody bez chemie dosaženo pravidelným vypínáním chodu čerpadla (min. přes noc)

    Doplňující informace: 

    Corten je materiál vyrobený ze směsi kovů s unikátním složením. Tak, jak popisujeme v textu u výrobků z něj, je vyvinut původně pro konstrukce, které musí být z kovu, ale není možné je proti korozi jakkoli chránit. Toho, že se výrobky z tohoto materiálu nemusí tedy natírat je dosaženo tak, že nejdříve zkoroduje slabá vrstva na povrchu cortenu, která vlastně chrání proti postupu rzi zbylou tloušťku materiálu. Cortenové mísy, stejně tak jako jiné výrobky z tohoto materiálu, si tedy nejprve musí vytvořit tuto tenkou ochrannou vrstvu rzi, která po určitou dobu po napuštění vodou ovlivňuje i zabarvení vody a množství nečistot (zbytků rzi) v ní. Tato "nepříjemnost" je u všech cortenových mís normální a vymizí po cca jednom měsíci provozu a třech či čtyřech výměnách vody a vyčištění mísy.

    Pro rychlé a trvalé vytvoření požadovaného povrchu a barvy cortenu je ideální používání cortenových mís a jiných prvků tak, že jsou každý den vodou napouštěny a vypouštěny. Tím dochází ke každodenní oxidaci povrchů, což zrychluje korozi. Nejlépe tedy fungují mísy zevnitř vodou přeplňované. Pokud je voda přiváděná do cortenového vodního prvku shora (např. bambusovým stvolem), doporučujeme odvrtání přiměřeně velké dírky do dna, kterou voda slabě odtéká i po dobu chodu čerpadla, ale po jeho vypnutí se díky tomuto otvoru voda z cortenové mísy zcela ztratí. 

    Jakmile se vytvoří patřičný povrch, tyto problémy se již dále neobjevují. Je tedy nutné mít s tímto velmi zajímavým a odolným materiálem trochu trpělivosti.

    Cortenový vodní prvek

    Pod označením vodní prvek rozumíme uměle vytvořenou tekoucí, stříkající nebo stojatou vodu v zahradě. Tato voda není napojena ani nevyžaduje jezírko. Místa, kde pramení a kudy se vrací do rezervoáru, bývají částečně nebo úplně skryta. Výjimku tvoří vodotrysky umístěné na hladině jezírek a jezer. 

    • Pokud vystavíte vodní hladinu chemicky neupravované vody slunečnímu záření, začne ve vodě velmi brzy vznikat život. Spolu se vzrůstající teplotou se nastartuje nekonečný koloběh růstu a odumírání řas, tvorba povlaků a rozklad všeho, co v jezírku nepřetržitě vzniká i toho, co se do něj dostává přes hladinu. Sluneční záření záhy ovlivní také teplotu vody. Proto je ve všech uměle vytvořených nádržích s otevřenou vodní hladinou zcela nezbytné cirkulovat vodu přes zařízení, která zachytávají hrubé nečistoty a umožní rozklad nechtěných látek. Chod jezírka zajišťuje nepřetržitá cirkulace vody přes filtr a UV lampu. Cyklování nebo jiné vypínání čerpadla či UV lampy je hrubou chybou a příčinou mnoha potíží s provozem jezírka.

    • U vodních prvků je tomu jinak. Celková plocha hladiny je vzhledem k jezírku minimální, stejně jako doba jejího vystavení slunečnímu záření. Z hlediska techniky zcela chybí filtr a UV lampa. Nejsou totiž potřeba. Čisté vody se dosahuje díky přesnému nastavení vypínání chodu čerpadla. Voda tráví většinu dne v chladnu a temnu podzemního rezervoáru, kde absence světla a nízká teplota vody neumožňují rozvoj řas. Relativně čistá a bez řas zůstává díky pravidelnému vysychání také nadzemní části vodního prvku. Čisté vody se ve všech vodních prvcích dosahuje nastavením doby jejich provozu podle konkrétních podmínek místa, na kterém jsou vytvořeny. Počínající nárůst řas v řečišti nebo slabé zakalení vody jsou známky toho, že doba vypnutí čerpadla musí být delší. 

    Voda přiváděná zespodu do nádob - přeplňovaná

    Tento způsob vytváří krásný efekt stále plné nádoby s naprosto klidnou hladinou. U cortenových mís se přívodní hadička napojí na stěnovou průchodku přes stěnu mís. Otvor se vrtá podle průměru průchodky ve spodní části stěny. Aby se na klidné hladině neobjevilo rozčeření proudem vody, bývá stěnová průchodka doplněna o klobouček, který proud rozptýlí. Množství přiváděné vody je nastavené opět tak, aby přetékající voda stékala po venkovních stěnách a neodkapávala. 

    • Rezervoár - Pro menší vodní prvky se většinou umisťuje přímo pod nádobku nebo mísu s vodou. Využívá se nabídky hotových rezervoárů od různých výrobců. Materiál tvoří laminát nebo odolné LLD-PE. Tyto rezervoáry mají tvar přizpůsobený svému použití, tzn. kónické stěny, pevné, dovnitř vytvarované víko, podpěrnou nohu. Protože jsou nádobky umístěné přímo na perforovaném víku, je jeho nosnost zvláště důležitá. Ve víku je také vždy vyřezané inspekční okénko s víčkem, kterým lze vložit a obsluhovat čerpadlo a regulovat množství vody. Přes zimu zůstávají rezervoáry napuštěné vodou. 

      Dopouštění vody - Vodu doplňujeme buď ručně nebo pro automatické dopouštění vody se používá Auto Fill Kit.

    18.11.2022

    Největší speciálka v ČR a SR, široký výběr

    • většinu zboží máme skladem a doručujeme do 24 hodin
    • jsme silná společnost s vlastními sklady a kapitálem
    • v kamenné prodejně se můžete na vše důkladně podívat a ihned odvézt
    • profesionální obsluha s praxí Vám vždy poradí
    • balné neúčtujeme, poštovné při objednávce nad 1.000 Kč platíme za Vás
    • nejsme vázáni na žádnou značku, nabízíme jen to nejlepší, co je na trhu
    • máme zkušenosti, neprodáváme jen z katalogu
    • komunikujeme se zákazníky při nedostatcích
    • novinky na trhu - sledujeme nejnovější trendy a technologie
    • rychlé vyřízení reklamace
    • poskytujeme servis a náhradní díly
    • jsme průkopníci v oboru, máme tradici
    • recenze na heuréce
    • mnoho referenčních akcí
    • jezírka nás baví